E-kitap okuyucu


Gelişmekte olan teknoloji yeni icatlar ve çözümler sunmaya devam ediyor. Bunlardan biride elektronik kitap okuyucuları yani e-book reader. Peki e-kitap okuyucu nedir?
E-kitap okuyucuları; e-kitaplarınızı kolaylıkla okumanızı sağlayan teknolojik üründür. Kitap okumanın teknolojik hali olarakta tanımlayabiliriz. Genellikle kitap büyüklüğünde olur. Bunun nedeni ise insanlara gerçek bir kitaptan okuyormuş hissi uyandırmaktır.


E-kitapların çeşitli üreticisi olduğundan tasarım ve özellikleri farklılık göstermektedir. Genel özelliği ise; a4 kağıt büyüklüğünde, ince defter kalınlığında, cep telefonuna benzer ekranı ve sayfalar arası geçiş tuşlarının olmasıdır.
Şuanki durum e-kitap okuyucuları için emekleme aşaması diyebiliriz. Henüz yeni teknolojiler arasında olan e-kitap okuyucuları, eğer kullanıcılara yönelik daha fazla çözüm ve yenilik sunabilirse yeni trendlerden biri olabilir. E-kitap okuyucularının en büyük yardımcıları e-bookmodellerinin özellikle e-ticaret sitelerinde yakın bir zamanda satışa sunulmasının etkisi büyük olacaktır.
Ülkemizdeki e-kitap okuyucuları durumu ise pek parlak görünmüyor. En büyük etkenler kuşkusuz e-kitap okuyucularının genelde internette satılması buna bağlı olarak türk e-ticaret sitelerinde satılmaması. Ayrıca e-kitap pazarında ücretli olarak e-kitap alma alışkanlığımız yok. Bunu değiştirmek e-book pazarının gelişimine bağlı.
E-kitap okuyucularının öncüsü amazon kindle olarak öne çıkıyor diyebiliriz. Amazonla başlayan e-kitap okuyucuları daha sonra aldığı yoğun ilgiden birçok firmayı bu pazara çekmiş durumda.




Bunun son örneği apple ipad olarak görünüyor… Her nekadar tam e-kitap okuyucu olmasada bu özelliğide mevcut. Apple ipad piyasadaki başarısı kuşkusuz e-book okuyucuların geleceğiyle yakında ilişkili. İpadin göstereceği başarı daha fazla e-book  okuyucu anlamına gelmekle beraber piyasadaki diğer üreticileri rekabete yöneltecektir.
Gelecekte e-bookların sayısının artmasıyla birlikte dahada gelişeceni düşündüğümüz e-kitap pazarında cep telefonu pazarında olduğu gibi yeni çözümler üretebilirse başarıya ulaşacağını düşünüyoruz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder